Kleuren & aftekening

De Ragdoll


De Ragdoll is ontstaan in Amerika in de jaren '60. Ann Baker is toen begonnen met een witte Angora-achtige poes. Deze kat, Josephine, was van Ann Bakers buurvrouw. Josephine had vaak kittens die allemaal wild waren. Op een bepaald moment werd Josephine door een auto aangereden maar zij overleefde dit ongeval. Josephine werd overgebracht naar de plaatselijke Universiteit waar haar leven werd gered.

Toen zij genezen verklaard was ging Josephine weer naar huis en kreeg zij korte tijd later weer kittens. Deze kittens waren echter anders dan voor het ongeluk. Deze kittens waren zeer lief, erg speels en totaal ontspannen. Ook waren ze dol op menselijke aandacht. Josephines eigenaar wilde van de kittens af. Ann Baker vond dit gedrag, als ervaren kattenfokster, erg interessant en besloot enkele kittens mee te nemen. Buckwheat werd haar eerste kat.


Ann had een oudere zoon van Josephine geleend om een nieuwe lijn op te zetten in haar fokprogramma. Dit was een zwart bruine Pers met de naam Blackie. Tijdens de bezoeken aan de eigenaar van Blackie zag ze zijn broer, een indrukwekkende kater, ondanks zijn uiterlijke kenmerken van een Heilige Birmaan, maar was hij dat niet. Ook deze kater mocht zij lenen voor haar fokprogramma. Ann noemde deze kater Raggedy Ann Daddy Warbucks. Beide waren zoons van Joshepine maar volgens Ann van verschillende vaders.


De vader van Daddy Warbucks was onbekend zodat het moeilijk is om de oorsprong verder te achterhalen. Buckwheat, een effen zwarte poes, was een dochter van Blackie en Josephine. Zij had het uiterlijk van een Burmees maar met een dikke vacht. Naast Buckwheat kreeg Ann nog een poes, Raggedy Ann Fugianna. Dit was in feite een mislukte Bi-colour en haar vader was Daddy Warbucks.


Toen Ann Buckwheat en Fugianna in eigendom had en recht had op dekkingen van Daddy Warbucks, was de rest niet zo moeilijk. De basis voor het nieuwe ras was gelegd. Ann besefte dat de nakomelingen van deze drie grondleggers speciaal waren en noemde "haar" ras Ragdolls. In 1975 liet Ann "Ragdoll" registreren als trademark


Sepia en mink- Ragdolls


De mink Ragdolls hebben een donkerdere lichaamskleur, gecombineerd met een grijze tot donkerblauwe oogkleur, maar de ideale oogkleur voor een mink is blauw/groen, beter gekend als aqua. Sepia Ragdolls zijn nog iets donkerder en hebben een dubbel mink gen. Zij geven in combinatie met een pointed Ragdoll allemaal mink Ragdoll kittens.


Mink en sepia zijn er ook in dezelfde variateiten en kleuren als de pointed ragdoll


Ook bij de minks is het belangrijk een zo perfect mogenlijk getekende ragdoll te krijgen, voor de rest zijn ze qua karakter en bouw net zo,n ragdoll als de pointed ragdoll


De kleuren van de Ragdoll


Ragdolls zijn er in seal ,blue en chocolate ,lilac ,red en crème en tortie


Deze kleuren heb je ook in de solids en de minks.

De Ragdoll komt voor in drie hoofdvariëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour.

Colourpoint: Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Een Colourpoint mag absoluut geen wit hebben.De aftekening van de Ragdoll


Colourpoint


Oren, masker, voeten en staart moeten donkerder zijn dan de rest van het lichaam en duidelijk van kleur.


De poten (behalve de voetjes ) oren, masker en staart moeten goed doorkleurd zijn.

De voorvoetjes zien eruit als een witte handschoen van gelijke grootte. Ook de achter- voetjes moeten wit zijn, minimaal tot aan de hak en helemaal rond de hak. De kin moet wit zijn en een gebroken of gelijkmatige witte bles op de neus of tussen de ogen.

Er moet een witte streep (breedte maakt niet uit) vanaf de kraag tussen de voorpoten door over de buik naar de staartaanzet lopen. Deze streep mag niet onderbroken zijn.


Bicolor


Oren, masker en staart moeten goed gekleurd en donkerder zijn dan het lichaam. In het masker moet een omgekeerde 'V' zitten, zo symmetrisch mogelijk. De 'V' mag niet verder doorlopen dan de buitenste rand van de oren. De neusbrug moet roze zijn. Buik, borst en de vier poten en de kraag moeten ook wit zijn. Het wit op de voorpoten moet tot boven de elleboogMitted: Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted zijn de Points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.Bi-colour: Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte "V". Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit.


Lynx is een andere naam voor tabby en wordt beschouwt als extra toevoeging die mogenlijk is bij elke kleur en variëteit tortie komt vrijwel alleen bij poezen voor ,en is een combinatie van kleuren seal en rood en of kleuren blue en crème met wit of zonder wit afhankelijk van de variëteit bijv Bicolor


Tortie kan ook in combinatie met lynx voor komen dat wordt aangeduid als tortie met tabby of ook wel een Torbie